Obiective turistice
-
Mânăstirea Bârsana
Această sfântă mânăstire, plină de taina Crucii şi a Învierii lui Hristos în Biserica Sa, sinteză între evlavie şi artă, unde rugaciunea ziditoare de suflet frumos se uneşte cu munca artistică, ziditoare de lumină, construită din piatră şi lemn, Bârsana - este o icoană a sufletului creştin ortodox maramureşean la răscruce de milenii, o speranţă pentru un viitor binecuvântat, este un loc sfânt unde natura se uneşte cu Biserica în Liturghie.Sfântul lăcaş al Mânăstirii Bârsana apropie, o dată mai mult, Valea Izei de Dumnezeu. O mânăstire de maici este începutul retemeluirii a ceea ce a fost odinioară, o vatră de ortodoxie într-un autentic, „picior de plai, pe-o gură de rai”. Aici, ca şi-n alte locuri miraculoase din ţară, întelegem, mai bine, locul neamului românesc, între Dumnezeu şi bucata de pământ.
-
Cimitirul vesel
Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective.Ineditul acestui cimitir este diferenţierea faţă de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. Uneori, caracterul aparte a acestui cimitir a fost pusă în legătură cu cultura dacilor, a căror filosofie era bazată pe nemurire şi pe consideraţia că moartea era un motiv de bucurie, persoana respectivă ajungând într-o altă viaţă, mai bună.
-
Manastirea Budesti
Locul manastirii se numeste La Rosia si se afla in punctul numit Piciorul Cosului intre cele trei izvoare (Izvorul Calinei, Izvorul Rosu si Izvorul Negru).Complexul monahal s-a construit la 7 km de Budesti, unde se ajunge pe un drum de piatra printre dealuri inalte si poieni, trecand pe langa culmea Corka si Arsita (culme cu piatra marunta roscata).Traditia locala spune ca, in urma cu peste 600 de ani, aici ar fi fost o manastire de calugari. Din pricina unor razboaie purtate tocmai prin aceste locuri intre turci si tatari, manastirea a fost stricata si calugarii alungati, acestia gasindu-si adapost intr-o pestera din apropiere.
-
Memorialul durerii
Cea mai mare victorie a comunismului - o victorie relevată dramatic abia după 1989 - a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism. Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective.Creat în 1993 de Ana Blandiana şi Romulus Rusan, fiinţând mereu în criză de fonduri şi personal, Centrul a reuşit să producă proiectele de reabilitare şi dotare a muzeului, banca de date necesară umplerii acestuia cu un conţinut realist şi credibil.